• Nowy
  • Brak
Castell D`Or Cava Semi Sec

Castell D`Or Cava Semi Sec

72,00 zł
Brutto

 

 

Bladozłoty kolor, drobne bąbelki. W aromatach jabłko, cytrusy i drożdże. W smaku lekkie i dobrze zbalansowane. Idealne jako aperitif, do dań z ryżem oraz do deserów. Podawać w temperaturze 6 – 8 Cº.

Ilość
Brak

Bladozłoty kolor, drobne bąbelki. W aromatach jabłko, cytrusy i drożdże. W smaku lekkie i dobrze zbalansowane. Idealne jako aperitif, do dań z ryżem oraz do deserów. Podawać w temperaturze 6 – 8 Cº.

W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej Cavy, czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Metoda ta zwana „szampańską” lub „tradycyjną” po raz pierwszy zastosowana została przez uczonego angielskiego Christopher’a Merret’a w XVII wieku. 95% wszystkich butelek Cavy produkowanych jest w Katalonii. Jednak zgodnie z przepisami DO Cava można ją produkować także w innych regionach Hiszpanii takich, jak: Rioja, Nawarra, Aragonia, Walencja, Estremadura, Kastylia i León.

HI253

Opis

Kolor
białe
Smak
Półwytrawne
Kraj
Hiszpania
Producent
Castell D'Or
Region
Penedes
Apelacja
DO Cava
Szczep
Xarel·lo, Macabeo, Parellada
Dojrzewanie wina
12 miesiecy
Punktacja Vivino
4.1
Tytoń, kawa, czekolada
0
Suszone owoce
3
Dojrzałe owoce
3
Konfitury, wanilia
3
Masło, orzechy
3
Tropikalne owoce
2
Warzywa, zielone owoce
2
Cytrusy, kwaśne owoce
2
Minerały
2
Ściółka leśna, fiołki
0
Piżmo, skóra
0
Dąb, dym, garbniki
0
alkohol
11,5%
Przedział cenowy
70-100zł

Podobne wina

To top