Castell D`Or Cava Semi Sec
Bladozłoty kolor, drobne bąbelki. W aromatach jabłko, cytrusy i drożdże. W smaku lekkie i dobrze zbalansowane. Idealne jako aperitif, do dań z ryżem oraz do deserów. Podawać w temperaturze 6 – 8 Cº.
Bladozłoty kolor, drobne bąbelki. W aromatach jabłko, cytrusy i drożdże. W smaku lekkie i dobrze zbalansowane. Idealne jako aperitif, do dań z ryżem oraz do deserów. Podawać w temperaturze 6 – 8 Cº.
W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej Cavy, czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Metoda ta zwana „szampańską” lub „tradycyjną” po raz pierwszy zastosowana została przez uczonego angielskiego Christopher’a Merret’a w XVII wieku. 95% wszystkich butelek Cavy produkowanych jest w Katalonii. Jednak zgodnie z przepisami DO Cava można ją produkować także w innych regionach Hiszpanii takich, jak: Rioja, Nawarra, Aragonia, Walencja, Estremadura, Kastylia i León.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Półwytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Castell D'Or
- Region
- Penedes
- Apelacja
- DO Cava
- Szczep
- Xarel·lo, Macabeo, Parellada
- Dojrzewanie wina
- 12 miesiecy
- Punktacja Vivino
- 4.1
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 11,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł